donderdag 7 november 2013

familieportret

Ieder jaar gaan mijn ouders met hun gehele gezin uit eten. Dit heeft jaarlijks wat voeten in aarde. Zie het gehele zootje maar eens gelijktijdig bij elkaar te krijgen. Het is vaak een onmogelijke opdracht. Vandaar dat de datum gewoon in januari geprikt wordt. “Houden jullie er rekening mee dat we dit jaar op 17 september uit eten gaan.” Handig om dit zo vroeg te weten, kan iedereen er rekening mee houden met vakanties, weekeinddiensten, festivals, sportwedstrijden etcetera. Het gros was dan uiteindelijk aanwezig, maar zelden waren we er echt allemaal. Al doen we allemaal ons best om erbij aanwezig te zijn, maar er zijn nu eenmaal zaken, waar je niet onderuitkomt.

De locatie wordt door pa en ma in Breda uitgezocht. Vaak gaan ze van te voren proef eten om e.e.a. af te spreken en vervolgens morgen wij op de bewuste dag in september/oktober aanschuiven. Hoewel het soms wat gedoe geeft, is de sfeer altijd goed. De broers en zussen blijven het leuk vinden om elkaar te zien, de rest past zich aan. 

Terugkerend hoogtepunt is er het familieportret. We poseren allemaal met frisse tegenzin, maar weten dat we bij iedereen ergens komen te hangen. Inmiddels hangen er een stuk of tien van die portretten bij mij op het toilet. De groep is inmiddels uitgegroeid  33 personen. Als je de foto’s bij elkaar ziet zie je de geschiedenis van de familie in een notendop. (nieuwe relaties, nieuwe kinderen)


Het blijft wel grappig dat mijn ouders het “het jaarlijkse etentje”noemen. Als de familie Schellekens bij elkaar is gaat het namelijk zelden over eten. Qua eten zijn wij cultuurbarbaren. Als de drank maar rijkelijk stroomt, wordt het bordje gewoon netjes leeggegeten. Er wordt vooral veel en hard geouwehoerd en gedronken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten