donderdag 13 juni 2013

crisis

Een van de voordelen van een persoonlijke aardbeving is dat je totaal anders naar het leven gaat kijken. Je denkt in kansen in plaats van problemen. Je gaat “out of the box”denken, want alles wat zeker is bestaat niet meer. Je ziet het wel eens bij mensen die plotseling ontslagen zijn. Een jaar later hebben ze een heel ander soort baan en zijn ze vaak veel enthousiaster dan een jaar geleden, toen ze dachten gelukkig te zijn met hun oude baan. Zij hebben hun kans gegrepen!
Zo ook als je ziek wordt. Zodra je de ziekte kan accepteren, wordt het leven anders. Je aandacht gaat vooral naar de zaken die je wel kan, je denkt helderder en je ziet alles in een ander perspectief. Je gaat wat echt belangrijk is onderscheiden van het onbelangrijk. Overige ballast gooi je weg. Eigenlijk wordt het leven veel gemakkelijker. In tijden van crisis is alles geoorloofd!

Hierdoor ben ik ernstig verbaasd dat met dit in Den Haag nog steeds niet doet. We zitten al jaren in een economische crisis maar echt vernieuwend denken door het kabinet zie ik nog niet. Men denkt veel te veel in problemen dan in kansen en in bezuinigen in plaats van weggooien en opnieuw opbouwen. Het kabinet  is vooral bezig met redden wat er te redden valt voor de eigen  generatie (30 – 55 jaar) die het meeste geld verdiend. Echte vernieuwing blijft achterwege, waardoor veel kansen blijven liggen voor wat betreft banenmarkt, huizenmarkt, bankensector om er maar een paar te noemen. Hierdoor houdt huidige consument uit angst de hand op de knip.

Onlangs zei een vriendin tegen me:”In tijden van crisis wordt alles wat vast is vloeibaar.” Misschien is dit wel een mooie uitspraak om de vernieuwingen eens in te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten