woensdag 12 juni 2013

vera

Vlak voor de eeuwwisseling stierf onverwachts Vera, vriendin van mijn hele gezin. Zij was het die Lydia en ik een kleine 15 jaar geleden overgehaalde om het suffe Hilversum in te ruilen voor het bruisende Amersfoort. Ze was een Amersfoortse en zou ons de stad leren kennen.
Onlangs probeerde ik me voor te stellen om het huidige Amersfoort vanuit haar ogen te bekijken, als je zo n kleine 15 jaar bent weggeweest. Het dorp Hooglanderveen heeft een station gekregen en is opgeslokt door stadswijk Vathorst. Nieuwland heeft een Bastille, het spoorgebied aan de stadskant is volgebouwd met kantoorpanden, waarvan er diversen leeg staan. De Huis Oppas Dienst beheert een boel kantoorpanden en schoolgebouwen. De SP is neergestreken in de oude Rabo. Er is een nieuwe woonwijk ontstaan aan de noordkant van het spoor. We hebben met de wagenwerkplaats een prachtige culturele plek erbij. We hebben en circus en cafĂ© Zomaar, twee keer Queens en honderden hotelbedden erbij. De haven heeft een facelift gehad,  compleet met tochtig Eemplein en oude industrie, de Kruiskamp is uitgebreid met nieuwbouw koopwoningen, Garage Nefkes is een Japanner geworden, de verkeersstroom rond het station wordt iedere vijf jaar gewijzigd, we hebben een burgervader, het Filmhuis wordt weer Het Filmhuis, er is een mislukte koopgoot, de Pabo is terug van weggeweest, Amersfoort studenten- en festivalstad, Vera’s geboorteflat aan de Haydnstraat is als getto afgebroken, Keistadfeesten en Torenpop verdwenen, Spoffin en Smart kwamen terug.

Vera’s foto staat inmiddels in het toilet. Ieder jaar vinden we dat Vera naar boven moet, maar ze blijft gewoon waar ze is. Zonder Vera had het leven van Lydia en ik er heel anders uit gezien. Zonder Vera hebben wij de stad leren kennen en zijn we echte Amersfoorters geworden. De hele eeuw zonder Vera. Of stiekem toch met Vera.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten