dinsdag 24 december 2013

kerstontbijt


De boom staat al een week. Het kerststalletje is ingericht. De gehele kerststal staat en alle beeldjes staan in bidhouding, alleen ligt het kind er nog niet. Dat mag pas na de nachtmis. Waar ma deze verstopte wisten we niet. De kerstavond kan beginnen.

Op kerstavond kregen we geen eten. Voor de Heilige Communie hoort de maag leeg te zijn. De jongsten moesten vroeg naar bed, dochters en ma begonnen zich op te tutten, pa dekte alvast de ontbijttafel zodat alles startklaar stond zodra we uit de kerk waren, de oudste zoon keek alles verdwaasd aan. Hij wilde wel thuis blijven zodat het worstenbrood warm was, zodra we uit de kerk terug waren. Helaas voor hem, hij moest gewoon mee. Ruim een uur voordat de mis begon gingen we dan, anders was er geen plaats. Ook al kwamen we iedere week, op dit soort dagen was er anders nooit plaats. Eer de kerkdienst begon, waren wij lang genoeg stil geweest en begon langzaam aan het geklier. Pa en ma zaten uiteraard ergens tussen ons in, tot stilte manend, stiekem knijpend, ergerend en ook negerend. Anderhalf uur later, zo’n nachtdienst duurt uiteraard extra lang, mochten we dan eindelijk uitgelaten naar buiten. Buiten werd Zalig Kerstmis aan bekenden gewenst en dan liepen we richting huis. Uitgelaten en uitgehongerd werd er gauw koffie en thee gezet, worstebrood warm gemaakt, beschuit met muisjes op tafel (er was immers een kind geboren) en Jezus werd in de kribbe gestopt. Aanvallen!
Binnen zeer korte termijn at iedereen zijn maaltijd op. Ik denk dat we meestal al na een kwartier klaar waren. Echt gezellig werd het met zo’n uitgehongerd zootje niet. Ik denk dat dat pas gebeurde als pa en ma, met de oudsten na afloop nog even rustig een glaasje dronken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten