donderdag 4 juli 2013

spelen

In Hilversum woonden we in een kleine arbeiderswoning. Een rijtje van vijf. Van de buren moesten we het niet hebben, in de overige 4 huizen woonden vrijgezelle dames van zestig jaar en ouder. We hadden bedacht dat de kinderen naar de montessorischool zouden gaan, niet ver van ons huis. We hadden niet bedacht dat deze school ook een buurtfunctie had voor de villa kakelbontwijk, waar de school stond.

Jip kwam als meisje van een jaar of vijf in diverse grote huizen terecht als ze ging spelen, maar kinderen zien dat vanuit een ander perspectief. Ik hoor haar nog zeggen tegen een vriendinnetje: “Leuk dat jullie een zwembad hebben, maar wij hebben een vijver met vogeltjes.” (Zou ze nu echt dat waterbakje voor de vogeltjes bedoelen? Iets anders met water kan ik me echt niet bedenken in de tuin.)

Een andere keer ging Jip spelen. Ze werd rond een uur of vijf volgens afspraak opgehaald door Lydia. “En? Was het leuk?”, vroeg Lydia als Jip in beeld is. Het antwoord was volmondig “ja.” Ze vertelde dat ze had gezwommen en in de sauna was geweest. Lydia voelde zich een beetje schuldig. “Hoe doen die mensen dat om zoiets met hun kinderen in twee uur te organiseren. Waar halen ze de tijd vandaan?” Toen viel haar oog op een vaste trap die naar een soort kelder onder het huis leidde en komt de vrouw des huizes aanlopen. “Ze zaten opeens al in het zwembad”, hoorde ze deze verontschuldigend zeggen “Ik hoopte maar dat Jip een zwemdiploma had.” Lydia voelde zich meteen niet meer schuldig. “Zo doe je dat dus.”, bedacht ze, en tevreden fietsten ze naar huis. Jip zei thuisgekomen: “Pap, in hun hal past ons hele huis.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten