woensdag 24 juli 2013

spock

Dr.  Spock

Een beetje Schel is Alle-Dagen-Heel-Druk. Een familiekwaal. We praten hard en door elkaar. Een leefregel is: Als ze je niet zien, zorg dat ze je horen. Wij zijn klein en chaotisch. We zijn van alles kwijt en zoeken we de hele dag naar sleutels. Concentratie is geen beste eigenschap, luisteren al evenmin. We zijn beweeglijk. Toch hebben we het in onze jeugd redelijk gered. Ik denk dat dat komt door ons ma, het opperhoofd der drukke mensen. Ma heeft ons opgevoed naar de waarheden van Dokter Spock. Rust, Reinheid, Regelmaat.
Rust was moeilijk te vinden in ons huishouden. Er heerste op zaterdagmiddag absolute stilte. Pa lag op de bank te pitten, ma in de slaapkamer. Daar hadden we respect voor, zoals dat tegenwoordig heet. De overige dagen heerste er een prettige herrie.
Rein moest alles zijn. Ma sjouwde zich suf om alles schoon te houden. Ik geloof niet dat wij haar hierin ondersteunden, dus ze had hier een dagtaak aan.

De regelmaat zat er wel erg goed in. Eten op vaste tijdstippen, voor clubjes werd geen uitzondering gemaakt, dan kreeg je later een boterham. Op maandag aten we eieren met spek, dinsdag stamppot, woensdag gehakt met spinazie, donderdag varkensvlees met groente, vrijdag friet met vis en zaterdag kliekjesdag. Zondagmiddag soep met frikadellen en ‘s avonds kookte pa dus werd er vaak chinees gehaald. We hadden vaste taakverdelingen voor afwas, hond, bedden etc.
Onze Alle-Dagen-Heel-Druk kenmerken kwamen niet tot de ontplooiing. Met dank aan de chaotische structuur die ma ons heeft meegegeven.

Ma was trots op haar huishouden. Ooit kwam er een vriendin van mijn zus langs die de legendarische woorden zei: ”Het is hier zo gezellig, het lijkt hier net het huishouden van Jan Steen.” Goed bedoeld, maar deze jongedame werd snel door ma weggekeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten